Met een paar tips haal je geld uit je aangifte!

Er is geen ontkomen aan, het verschijnsel belasting betalen ligt ook voor jou als ondernemer of ZZP-er op de loer. Natuurlijk betaal je niet meer dan nodig is, want je bent geen dief van je eigen portemonnee.Wij helpen je hier graag bij, want als ondernemer/ZZP-er kun je profiteren van een aantal fiscaal aantrekkelijke regelingen.

Deze hebben wij hier voor jou op een rijtje gezegd, dus doe hier je voordeel mee!

 

 

De zelfstandigen -en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek is een belastingaftrek die het belastbaar inkomen verlaagt. Het behoort, samen met de startersaftrek, tot de bekendste aftrekposten voor ondernemers die er zijn. Doordat je het belastbaar inkomen verlaagt, blijft er onderaan de streep minder te betalen belasting over. De zelfstandigenaftrek was vroeger afhankelijk van de winst, maar dit is losgelaten. Tegenwoordig is het een vast bedrag dat op dit moment €7280,- bedraagt.


De startersaftrek
is bedoeld om de beginnende ondernemer op weg te helpen door middel van fiscaal voordeel. Deze aftrekpost is als het ware een verlengde van de startersaftrek en vandaar dat wij deze eigenlijk in één adem noemen. Als je aan de voorwaarden van de startersaftrek voldoet, dan mag je nog een extra bedrag van €2123,- aftrekken. Check altijd de voorwaarden waaraan je moet voldoen om voor deze aftrekposten in aanmerking te komen.

 

Middelen

Middelen is een relatief wat onbekende manier om het bedrag aan te betalen belasting te drukken. Middelen is niet voor iedereen een optie, maar wellicht voor jou net wel. Middelen is met name interessant als het inkomen er fluctueert. Dit kan het geval zijn als je altijd in loondienst hebt gewerkt en nu als zelfstandig ondernemer aan de slag bent gegaan. Een andere reden waardoor je inkomen sterk kan wisselen is als jouw bedrijf sterk afhankelijk is van een van de seizoenen. Het vervelende is dat je met een sterk wisselend inkomen vaak meer belasting moet betalen in vergelijking met een evenredig over het jaar gespreid inkomen. Niet gunstig dus als je starter bent. Door te middelen verdeel je als het ware je inkomen over het hele jaar. Dit is pas interessant als jouw meest recente inkomen duidelijk verschilt ten opzichte van de jaren ervoor. De berekening is geen ingewikkelde materie en werkt als volgt:

  • Tel van de de afgelopen drie jaar jouw inkomsten uit werk en woning bij elkaar op
  • Het bedrag wat je hebt verkregen deel je vervolgens door drie
  • Je hebt nu het gemiddelde inkomen per jaar gedurende deze periode berekend. Met dit gemiddelde inkomen ga je opnieuw de te betalen belasting uitrekenen.
  • Het kan zijn dat deze berekening lager uitvalt dan de eerder gemaakte berekening. Dat is gunstig, want dat zou betekenen dat je recht hebt op teruggave.

Zoals aan elke regeling zijn er ook aan de middelingsregeling voorwaarden verbonden. Zorg dat je deze vooraf gecheckt hebt, zodat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan.
 

Meewerkaftrek

De kans is groot dat jouw fiscale partner wel eens meehelpt in het bedrijf. Bijvoorbeeld door het verrichten van hand -en spandiensten of tijdens een drukke periode voor het bedrijf (decembermaand). Als dit inderdaad het geval is, dan is er een kans dat je gebruik kunt maken van de meewerkaftrek-regeling. De hoogte van de meewerkaftrek is geen vast bedrag, maar is onder andere afhankelijk van de winst en afhankelijk van het aantal uren dat jouw fiscale partner heeft meegewerkt. De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen zijn:

  • Je moet als ondernemer zijn aangemerkt door de belastingdienst, waarbij je voldoet aan het urencriterium
  • De maximale vergoeding die jouw fiscale partner heeft ontvangen komt niet boven de €5000,- en hij/zij heeft tenminste 525 uur per jaar meegewerkt in jouw onderneming
  • Het is niet toegestaan dat jouw fiscale partner bij jou in loondienst is en ook mag de Belastingdienst niet een zogenaamd fictief dienstverband constateren.

 

Investeer in jouw bedrijf!

Als startende ondernemer is het aannemelijk dat je het nodige hebt geïnvesteerd in jouw bedrijf. Investeringen kun je meestal aftrekken van de belasting. Wanneer je voor een bedrag van meer dan €2300,- hebt geïnvesteerd, dan mag je nog in een aantal gevallen nog meer aftrekken. Deze aftrekpost wordt ook wel de investeringsaftrek genoemd. Hiervan kom je verschillende varianten tegen, te weten:

De KIA ofwel de “kleinschaligheidsaftrek”. De KIA is geschikt voor ondernemers die tussen de €2300,- en €314.673 hebben geïnvesteerd aan bedrijfsmiddelen in hun onderneming. Gemiddeld genomen profiteer je van een aftrek van 28%.
De EIA ofwel de “energie-investeringsaftrek”. Een interessante aftrekpost als je als ondernemer meer dan €2300,- hebt geïnvesteerd in zogenaamde energie-investeringen. Je mag dan maar liefst 54,5% aftrekken.
De MIA ofwel de “milieu-investeringsaftrek”. Heb je meer dan €2300 besteed aan milieu-investeringen, dan mag je een bepaald percentage aftrekken. Welk percentage geldt, dat is afhankelijk van de categorie waarin de gedane milieu-investeringen vallen.
 

Uitstel aanvragen

Het kan natuurlijk eens voorkomen dat je niet in de gelegenheid bent om tijdig aangifte te doen. Je kunt dan beter uitstel van aangifte bij de Belastingdienst aanvragen dan dat je op het laatste moment nog “even snel” aangifte doet. De kans is dan namelijk groot dat je jezelf tekort doet. Je kunt dit uitstel zowel telefonisch als schriftelijk aanvragen. Zorg dat je dit op tijd doet, dus in elk geval (ruimschoots) voor 1 april. Doe je dit niet? Dan loop je de kans op hoge boetes en een hoge belastingaanslag. Overigens is het goed om te weten dat de Belastingdienst lang niet altijd akkoord gaat met uitstel van aangifte. Criteria waar men naar kijkt zijn de aangiften van de laatste drie jaren en ook wordt er kritisch gekeken of je in voorgaande periodes wel altijd op tijd aangifte hebt gedaan.

Voor vragen of meer informatie : neem gerust contact met ons op.