Adres
Satellietbaan 15a, 2181MG - Hillegom

Email
info@firsfinancieel.nl

Telefoon
0252 - 53 27 78

Mobiel
06 - 266 451 34

Betalingsonmacht bij een BV: Wat betekent dit voor de bestuurder?

Als bestuurder van een besloten vennootschap (BV) geniet u van beperkte aansprakelijkheid. Dat betekent dat in principe de BV zelf aansprakelijk is voor de schulden, en niet u persoonlijk. Echter kan het zo zijn dat door verkeerd handelen bij betalingsonmacht u toch persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld.

Wat is betalingsonmacht?

Betalingsonmacht betekent dat uw BV niet meer in staat is om haar financiële verplichtingen na te komen, zoals het betalen van belastingen en premies. Hoewel dit vaak iets is waar je het liever niet over hebt, is het tijdig melden van betalingsonmacht cruciaal om erger te voorkomen. Doet u dit niet, dan kunt u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van uw BV.

De voordelen van het melden:

  • U voorkomt persoonlijke aansprakelijkheid: Door tijdig te melden, geeft u aan dat u uw verantwoordelijkheid neemt en dat u probeert de situatie op te lossen.
  • U koopt tijd: De Belastingdienst beoordeelt uw melding binnen twee maanden. In deze periode kunt u samen met uw adviseur op zoek naar oplossingen.
  • U krijgt inzicht: De Belastingdienst zal u vragen om inzicht te geven in de financiële situatie van uw BV. Dit kan helpen om de oorzaken van de betalingsonmacht te achterhalen en passende maatregelen te treffen.

Hoe meldt u betalingsonmacht?

U moet betalingsonmacht schriftelijk melden aan de Belastingdienst. Dit kan per aangetekende brief of via het formulier ‘Melding van betalingsonmacht bij belastingen en premies’. In uw melding moet u in ieder geval de volgende informatie vermelden:

  • Om welke belastingsoort of premiesoort het gaat: bijvoorbeeld Loonheffing, omzetbelasting of vennootschapsbelasting.
  • Om welk tijdvak het gaat: voor welke periode de betaling niet is voldaan.
  • Welke aanslag: het betreffende aanslagbiljet.
  • Hoe uw vermogen eruitziet: een overzicht van de bezittingen en schulden van de BV.
  • Welke problemen er zijn binnen de BV: bijvoorbeeld een teruglopende omzet, hoge kosten of een slechte debiteurenbetaling.
  • Hoe deze problemen zijn ontstaan: een toelichting op de oorzaken van de financiële problemen.

Na het melden van de betalingsonmacht loopt deze door. De betalingsonmacht eindigt pas als u de achterstallige betalingen heeft voldaan of als u schriftelijk heeft laten weten dat er geen sprake meer is van betalingsonmacht. Belangrijk om te weten is dat een melding niet hetzelfde is als uitstel van betaling. Een melding van betalingsonmacht betekent dus niet automatisch dat u uitstel van betaling krijgt. Hiervoor moet u een apart verzoek indienen. Betalingsonmacht is een serieuze situatie die vergaande gevolgen kan hebben Door tijdig en correct te handelen, kan je de schade beperken en de kans op persoonlijke aansprakelijkheid verkleinen.

Let op: Deze informatie is bedoeld als algemene informatie en is geen vervanging van professioneel fiscaal advies. Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je advies nodig? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *