Zakelijk elektrisch rijden.

Elektrisch rijden staat enorm in de belangstelling en is de status van trend al lang en breed gepasseerd. Sterker nog, de ambities van de overheid op dit gebied gaan ver en het is de bedoeling dat vanaf 2030 alle nieuwe personenauto’s die op de markt komen, 100% elektrisch zijn. Naast elektrische auto’s zit ook de verkoop van E-bikes en elektrische scooters flink in de lift. Kies je als ondernemer voor elektrisch rijden, dan profiteer je van een aantal financiële voordelen.

Voor welk elektrisch vervoermiddel kies jij?

Duurzaamheid is een actueel maatschappelijk thema. Als ondernemer kan een duurzaam imago je veel opleveren. Elektrisch rijden draagt zeker bij aan een duurzaam imago. Schaf echter niet lukraak een elektrisch vervoermiddel aan, maar kijk welke het beste bij je bedrijf past. Ben je met je bedrijf bijvoorbeeld heel actief in het centrum van een grote stad? Dan kan een elektrische scooter praktischer zijn dan een elektrische auto. Overigens hoef je niet direct over te gaan tot aankoop van een elektrisch vervoermiddel, want ook leasen ervan behoort tot de mogelijkheden.
 

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden?

De kosten voor brandstof en onderhoud liggen bij elektrisch rijden beduidend lager ten opzichte van ‘traditioneel rijden’. Dit zijn de eerste kosten waar je op bespaart als je als ondernemer kiest voor elektrisch rijden. Daarnaast zijn er ook fiscale voordelen waar je van profiteert. Als je bijvoorbeeld kiest voor een volledig elektrische auto, dan hoef je hier geen motorrijtuigenbelasting voor te betalen. Een zelfde vrijstelling valt je ten deel wat betreft de Bpm (belasting op personenauto’s en motorrijwielen), mits de auto volledig elektrisch is. Verder kan de Milieu Investeringsaftrek fiscaal gezien interessant zijn voor je als je investeert in een oplaadpunt en/of elektrische/hybride voertuigen.

Kies je niet voor volledig elektrisch, maar bijvoorbeeld voor een semi-elektrische auto of een plug-in hybride? Wanneer dit voertuig minder dan 50 gr. CO2 per kilometer uitstoot betaal je qua motorrijtuigenbelasting een halftarief.
 

Hoe milieuvriendelijker de auto, hoe lager de bijtelling

Om het rijden van milieuvriendelijke auto’s te stimuleren, betaal je voor een auto, die minder schadelijk is voor het milieu, minder bijtelling. Wanneer je een auto van de zaak rijdt, is het fiscaal aantrekkelijk om te kiezen voor elektrisch rijden. De bijtelling, een percentage van de catalogusprijs, is namelijk relatief laag als je kiest voor elektrisch rijden.

Wat zeker aan te raden is, is even checken of je nog gebruik kunt maken van subsidies als je van plan bent een elektrische auto aan te schaffen of een oplaadpunt te plaatsen. Informeren doe je in dit geval bij je gemeente of de provincie. Een aantal gemeenten deelt deze info op de website van Nederland Elektrisch, dus kijk ook zeker even op deze website.
 

Je eigen oplaadpunt bij je bedrijf

Zeker wanneer je zelf kiest om voortaan elektrisch te rijden, kun je niet zonder eigen oplaadpunt bij je bedrijf. Maar ook wanneer je zelf niet elektrisch rijdt, kan het plaatsen van een oplaadpunt zinvol zijn. Zo geef je namelijk je klanten, personeel en relaties de mogelijkheid om hun elektrische auto op te laden. Bovendien draagt een oplaadpunt bij je bedrijf bij aan het eerder genoemde duurzame imago. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je een interessante startgids. Deze gids zet de verschillende laadopties voor bedrijven uiteen en geeft aan wat de slimme keuzes hierin zijn.
 

Conclusie

Eén en ander maakt duidelijk dat elektrisch rijden gezien mag (en misschien wel moet) worden als serieus alternatief voor ‘traditioneel rijden’, ook voor jou als ondernemer. Zeker wanneer je met strenge milieumaatregelen te maken hebt in een stad. Denk hierbij aan zogenaamde milieuzones die strenge eisen stellen aan onder andere CO2-uitstoot. De overheid doet er veel aan om elektrisch rijden te stimuleren en ook (grote) autofabrikanten spelen deze kaart. Het is niet voor niets dat het aantal laadpunten flink toeneemt. Zakelijk elektrisch rijden, wanneer begin jij ermee?
 
Meer weten, over zakelijk elektrisch rijden? neem gerust contact met ons op.