De periode tussen Kerst en Oud en Nieuw kun je gebruiken om lekker uit te rusten of tijd met vrienden en familie door te brengen. Daarnaast kun je de tijd goed benutten door het wegwerken van achterstallige zaken zoals e-mail of administratie, zodat je financieel fris het nieuwe jaar in kan.

Hieronder vind je 5 praktische tips en handigheden die je daarbij kunnen helpen.

 

1. Evalueer je huidige financiële situatie

Opruimen wordt lastig wanneer je niet weet wat je huidige financiële situatie is. Hoe staat je onderneming er op dit moment voor? Je balans geeft een duidelijk inzicht in je deze huidige situatie. Wil je hulp bij het krijgen van dit financieel overzicht? Fris Financieel helpt je graag verder.

Loop de verschillende balansposten door en onderneem actie waar nodig. Zijn er bijvoorbeeld vervallen facturen opgenomen in je debiteurensaldo? Neem dan contact op met je klanten en verzoek om betaling. Ook voor je klant ruimt zo’n betaling meteen op.

Zorg er ook voor dat je een goed inzicht hebt in je schuldenpositie per jaareinde. Zijn er bijvoorbeeld werkzaamheden door leveranciers verricht in december, maar heb je deze factuur nog niet ontvangen? Dan komt deze factuur in januari van het nieuwe jaar, maar dien je deze wel mee te nemen in de schuldenpositie per 31 december.

Vergeet ook bijvoorbeeld de openstaande verlofuren van je personeel niet. De openstaande vakantiedagen moeten op een correcte wijze worden verwerkt in de balans. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met ons.

2. Neem tijd voor analyses

Het jaar financieel afsluiten is waarschijnlijk een vast ritueel. Maar sta je wel voldoende stil bij de financiële en niet-financiële gebeurtenissen van afgelopen jaar? Neem daarom tijd voor het maken van analyses. Hierdoor leer je van afgelopen jaar en zorg je ervoor dat je deze leerpunten direct meeneemt in het nieuwe jaar.

  • Omzet en marge per productsoort en per maand: zijn er onverwachte schommelingen in de productsoorten en zie je het bekende seizoenspatroon? Zijn er bepaalde productsoorten waar je komend jaar meer op wilt inspelen>
  • Gemiddelde ouderdom van de debiteuren: hoe lang duurt het voordat klanten betalen?
  • Gemiddelde ouderdom van de voorraad: naar aanleiding van je voorraadinventarisatie weet je ook hoe de kwaliteit van je voorraad is.
  • Bestede uren, zowel direct als indirect. Kloppen de tariefberekeningen nog met deze verhoudingen?
  • Liquiditeitsoverzicht: wat heeft je uiteindelijke liquiditeit gedaan gedurende het jaar?

Wanneer je hulp nodig hebt bij deze of andere analyses, schroom dan niet om ons te contacteren.
 

3. Bespaar op onnodige kosten

Nu je een heel jaar aan omzet en kosten voor je hebt in de winst- en verliesrekening, kun je door je kosten van afgelopen jaar lopen. Wees kritisch bij deze beoordeling. Zijn al deze kosten noodzakelijk? Zijn er terugkerende kosten die goedkoper kunnen of wellicht helemaal niet nodig? Ook Fris Financieel kan je helpen bij deze beoordeling.
 

4. Administratie bijwerken

Wanneer je werkt met een online boekhoudpakket, ben je waarschijnlijk up-to-date met je administratie. In- en verkoopfacturen en bankmutaties worden direct ingelezen zodat je altijd een actueel overzicht hebt van je huidige balans en winst- en verliesrekening. Het is dan nog wel zaak om deze cijfers te controleren. Op basis hiervan kun je ook de analyse uit voorgaande stap goed maken.

Je administratie kan ook verwerkt worden door je boekhouder. Zorg dat dan je zo volledig mogelijk bent met de aanlevering van de documenten van de laatste maand. Op deze manier kunnen de laatste in- en verkoopfacturen en bankmutaties door je boekhouder direct verwerkt worden.

Denk hierbij niet alleen aan financiële gegevens, maar ook aan niet-financiële KPI’s, bijvoorbeeld het aantrekken van nieuwe klanten of vergroten van naamsbekendheid. Wij van Fris Financieel helpen je hier graag mee.
 

5. Check je verzekeringen en pensioen

Je verzekeringen en pensioen, niet direct de leukste zaken om uit te zoeken. Maar wanneer je hier aan het eind van het jaar even tijd aan besteed, weet je voor komend jaar dat je dit goed geregeld hebt. Geven je verzekeringen nog voldoende dekking (bijvoorbeeld als je voorraad sterk gestegen is), of ben je juist over-verzekerd? Is je pensioenplan nog steeds up to date?
 
Vraag ook bij ons na welke wijzigingen zijn geweest op het gebied van pensioenen zodat jullie hier samen eventuele actie op kunnen ondernemen.