Wat is dat eigenlijk, die kleineondernemersregeling?

Als je behoort tot de categorie kleinere ondernemers, zoals veel ZZP-ers, dan breng je vaak beduidend minder BTW in rekening dan grote ondernemingen.

Als het BTW bedrag dat jij berekent per jaar lager onder de €1883,- blijft, dan hebben we goed nieuws voor je. De kleineondernemersregeling van de Belastingdienst is er dan speciaal voor jou. Deze regeling, die afgekort bekend staat als KOR, betekent niets anders dan belastingvermindering. De kleineondernemersregeling kan namelijk inhouden dat je minder of helemaal geen BTW af hoeft te dragen.

 

Voor wie is de KOR bedoeld?

Zoals met elke regeling het geval is dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen om er gebruik van te kunnen maken. En dit geldt zeker voor een regeling als de KOR die door de Belastingdienst (lees: onze overheid) in het leven is geroepen. Wanneer je aan onderstaande voorwaarden voldoet, dan is de kleineondernemersregeling ook voor jou bedoeld:

  • Je draagt per jaar minder dan 1883 euro af aan BTW (na aftrek voorbelasting) aan de Belastingdienst.
  • De ondernemersvorm is een belangrijke factor m.b.t. de KOR. Om er gebruik van te maken ben je een zogenaamd “natuurlijk persoon”. Ondernemersvormen die onder deze noemer vallen zijn de eenmanszaak, de VOF en de maatschap.
  • Haast vanzelfsprekend is Nederland het land van vestiging van jouw bedrijf.
  • Je komt alle verplichtingen omtrent de BTW aangifte na. Wanneer dit niet het geval is, dan heb je er in elk geval voor gezorgd dat dit bij de Belastingdienst bekend is en heb je hier ontheffing (op tijd!!) voor aangevraagd.

 

De werking van de kleineondernemersregeling

Uiteraard wil je weten hoeveel voordeel de KOR jou op kan leveren. Dit voordeel is afhankelijk van welk bedrag je aan BTW zou moeten betalen als ware deze regeling er niet. Het berekenen van jouw voordeel is geen ingewikkelde materie. De Belastingdienst heeft een handige tabel op de website geplaatst wat het berekenen van jouw voordeel tot een “piece of cake” maakt.
 

En als je nu helemaal geen BTW hoeft te betalen?

Wat lang niet elke ondernemer weet is dat je soms helemaal geen BTW hoeft te betalen. Als jij minder dan €1345,- per jaar aan BTW moet afdragen aan de Belastingdienst kun je dit achterwege laten. Als je nu al weet dat dit de eerst komende jaren het geval zal zijn, dan doe je er verstandig aan om een zogenaamde “ontheffing van administratieve verplichtingen” bij de Belastingdienst aan te vragen. Als deze ontheffing aan jou wordt verleend, dan bespaar je in elk geval een hoop tijd. Tijd die je natuurlijk veel liever besteedt aan jouw bedrijf dan aan administratie.

Voor meer informatie over de administratieve verplichtingen en het aanvragen van de ontheffing hiervan verwijzen we je graag door naar de website van de Belastingdienst.
 

Hoe verwerk je de KOR in de BTW aangifte?

Normaal gesproken doe je als ondernemer eens per maand, kwartaal of per jaar de BTW aangifte. We gaan er hierbij uiteraard vanuit dat je geen ontheffing van de administratieve verplichtingen hebt, maar wel in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling. De BTW vermindering die de kleineondernemersregeling jou op kan leveren kun je op twee verschillende manieren verrekenen. Je doet dit tijdens jouw reguliere periodieke BTW aangifte, maar je kunt er ook voor kiezen om dit in het laatste kwartaal voor het hele jaar ineens te doen.

Indien uiteindelijk blijkt dat de bedragen in werkelijkheid hoger uitvallen dan vermeld in jouw aangifte BTW, dan kun je jouw aangifte altijd nog aanpassen. Helaas zal je er niet aan ontkomen dat je bij moet betalen. Waar je geen recht op hebt vordert de Belastingdienst immers echt wel terug.

Dit aanpassen doe je door in de eerste aangifte van het volgende jaar het aangepaste bedrag te vermelden. Zeker als je een starter bent is het niet gek dat jouw omzet fluctueert. Het kan dus ook zo maar zijn dat je nog recht heb op (meer) BTW teruggave. Uiteraard kun je in een later stadium alsnog dit verzoek tot teruggaaf BTW indienen.
 

Specifieke situaties, gelden die ook voor jou?

De Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als er geen afwijkende regels zouden zijn. Deze afwijkende regels zijn bijvoorbeeld van toepassing voor bepaalde diensten of beroepen. Maar ook kunnen deze gelden voor bepaalde sectoren. Meer informatie over afwijkende regels, ook wel specifieke situaties genoemd, vindt je wederom op de website van de Belastingdienst. Vergeet in elk geval niet na te gaan of er specifieke situaties voor jouw onderneming gelden. Tot slot is het goed om te weten dat je ook een handige brochure kunt downloaden op de website van de Belastingdienst waarin je alle info over de kleineondernemersregeling nog eens op je gemak kunt nalezen.

 

De kleineondernemersregeling (KOR) wordt per 1 januari 2020 gemoderniseerd!

Kleine ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat hij geen btw in rekening brengt aan zijn afnemers en dus ook geen btw meer mag vermelden op zijn facturen. Hij is daarnaast ook ontheven van het doen van btw-aangiften en bijbehorende administratieve verplichtingen. Daar staat tegenover dat deze ondernemer de btw die andere ondernemers aan hem in rekening brengen niet in aftrek kan brengen. De regeling geldt alleen voor de door hem in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten.

Het kabinet wil hiermee de kleineondernemersregeling (KOR) vereenvoudigen voor bedrijven en de Belastingdienst. De regeling gaat ook gelden voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s.

Voor vragen of meer informatie : neem gerust contact met ons op.