Als je als zzp-er aan de slag gaat, dan kun je de werkzaamheden die je verricht op verschillende manier bij de klant in rekening brengen. Eén van deze manieren is werken op basis van een uurtarief. Maar hoe bepaal je dit uurtarief? Je wilt niet ‘te duur’ zijn, want dit kan je klanten kosten. Aan de andere kant wil je jezelf natuurlijk ook niet tekort doen met een te laag uurtarief. Bovendien kan er van een (te) laag uurtarief een afschrikwekkende werking uitgaan. Immers, je loopt het risico dat potentiële klanten denken dat je slechte kwaliteit levert, juist omdat je zo goedkoop bent.

Kortom, het bepalen van een passend uurtarief valt niet mee.Wij hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet, die je kunnen helpen bij het bepalen van een passend uurtarief.

 

 

Waar heb je rekening mee te houden bij het bepalen van jouw uurtarief?

Bij het bepalen van een uurtarief zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Deze factoren hangen nauw met elkaar samen en kun je in de meeste gevallen niet los van elkaar zien. We noemen deze factoren eerst en vervolgens lichten we deze nader toe:

  • Concurrentie
  • De grootte van de opdracht
  • Welk inkomen wil je genereren?
  • Specifieke kennis en/of ervaring

 

Concurrentie:

Vraag en aanbod spelen traditiegetrouw een grote rol bij het bepalen van een prijs. Dit is niet alleen het geval bij het bepalen van bijvoorbeeld een verkoopprijs, maar zeker ook bij het bepalen van een uurtarief. Als je te maken hebt met stevige concurrentie, dan zal het uurtarief dat je in rekening wilt brengen lager zijn, om zo jezelf niet uit de markt te prijzen. Is de concurrentie minder hevig, dan ligt het voor de hand om het uurtarief hoger aan te houden. Een concurrentieanalyse uitvoeren is dan ook zeker aan te raden.
 

De grootte van de opdracht:

Het binnenhalen van een grote opdracht geeft je een bepaalde mate van zekerheid met betrekking tot je inkomen. Je kunt dan besluiten om voor deze specifieke grote opdracht je uurtarief te verlagen. Naast de (beperkte) zekerheid qua inkomen hoef je je ook tijdelijk iets minder te focussen op het werven van nieuwe klanten.
 

Welk inkomen wil je genereren?

Natuurlijk werk je om een inkomen te genereren. Dit inkomen moet uiteraard wel toereikend zijn om van te kunnen leven. Het is dan ook belangrijk om eerst te bepalen welk inkomen jij minimaal nodig hebt per maand om van rond te komen. Vanzelfsprekend zijn hierbij van belang het aantal uren dat je maandelijks verwacht te kunnen declareren. Vermenigvuldig deze uren met het uurtarief en vergeet vooral niet om van de uitkomst van deze som de kosten die je maakt en eventueel verschuldigde belasting af te trekken.
 

Specifieke kennis en/of ervaring:

Wanneer je beschikt over heel specialistische kennis of je hebt bijvoorbeeld ervaring opgedaan bij een toonaangevende organisatie, dan mag je hier best rekening mee houden bij het bepalen van jouw uurtarief. Dit is namelijk een meerwaarde en over het algemeen zijn mensen best bereid om hiervoor te betalen. Ze krijgen hier toch immers ook iets voor terug?
 

Kies je voor een vast of voor een variabel uurtarief?

Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een vast bedrag per uur dat je in rekening brengt. Voordeel hiervan is dat je niet de indruk naar buiten geeft dat je meet met twee maten. Je kunt echter ook kiezen voor het hanteren van een variabel uurtarief. Je laat het tarief afhangen van de opdracht en rekent bijvoorbeeld een hoger tarief voor een spoedopdracht. Krijg je van een opdrachtgever meerdere opdrachten of vervolgopdrachten? Dan kan dit reden zijn om voor deze opdrachten een lager uurtarief te rekenen. Maar denk zeker ook eens aan je cv! Stel nu dat je een opdracht van een toonaangevend bedrijf binnen kunt halen, dan kan het ook verstandig zijn om iets aan je uurtarief te sleutelen. Bepaal wel vooraf een minimale prijs die je per uur in rekening wilt brengen en doe hier geen concessies aan!
 

Uurtarief of alles-in-één-prijs?

Niet elke opdrachtgever houdt ervan om iemand op basis van een uurtarief in te huren. Wanneer dit het geval is kun je besluiten om een totaalprijs te rekenen voor de opdracht. Wanneer je hiervoor kiest, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de duur van de opdracht en eventuele kosten van materiaal en dergelijke. Bovendien is het verstandig om afspraken te maken over meerwerk.
 
Voor vragen of meer informatie : neem gerust contact met ons op.