Zakelijk rijden kan heel voordelig voor je zijn als je startende ondernemer bent. Je hebt wat dit betreft de keus tussen het rijden in een bedrijfsauto of in jouw eigen auto. Uiteraard kun je ook de optie zakelijk leasen nog overwegen. Het is verstandig om goed na te denken over de keuze die je maakt, want de ene optie is gunstiger dan de andere. De bijtelling speelt hierbij een belangrijke factor. Vandaar dat we je graag iets meer vertellen over de zakelijke ins en outs rondom zakelijk rijden.
 

 

 

 

Wanneer is er sprake van zakelijk rijden?
De stelregel wat dit betreft is in feite heel eenvoudig: elke kilometer die je rijdt met de auto voor jouw bedrijf of onderneming valt onder de noemer zakelijk rijden. Het enige waar de fiscus wat dit betreft naar kijkt is in welke auto je deze kilometers hebt gereden, de bedrijfsauto of de particuliere auto.

Wanneer je particulier (auto staat op jouw naam) minder dan 500 kilometer per jaar rijdt gaat de fiscus ervan uit dat je deze auto zakelijk rijdt i.p.v. privé. Zo zal de auto dan ook worden gezien voor de inkomstenbelasting. Is dit het geval? Dan heb je geen keus en ben je verplicht om de auto op naam van het bedrijf te zetten. Voordeel hiervan is wel dat je alle kosten die je maakt met betrekking tot de auto zakelijk kunt aftrekken. Hierbij kun je denken aan kosten voor de financiering van de auto (indien van toepassing), afschrijving en ook is de BTW aftrekbaar. Hierbij aangetekend dat je wel BTW in rekening brengt als bedrijf zijnde. In dit geval krijg je niet te maken met bijtelling, omdat je onder de 500 kilometer blijft qua privé gereden kilometers.

 
Vanaf welk moment moet ik bijtelling betalen?
Zoals je inmiddels weet wordt het meer dan 500 km gereden privé kilometers met een zakelijke auto belast met de zogenaamde bijtelling. Deze bijtelling komt bovenop de winst die jouw onderneming heeft gemaakt. De “reguliere” bijtelling bedraagt 25%. Echter, de bijtelling kan minder hoog uitpakken. Dit heeft te maken met de CO2 uitstoot van de auto. Hoe lager deze uitstoot is, hoe lager de bijtelling. In onderstaande tabel brengen laten we zien wat de tarieven zijn voor 2018:

CO2-uitstoot   –    Percentage bijtelling

0 gram/km                             4%

1-50 gram/km                      17%

51-106 gram/km                  22%

>106 gram/km                     22%

 

Met de wetenschap dat het milieu en duurzaamheid belangrijke maatschappelijke thema’s zijn, is het niet verbazend dat de overheid het rijden in elektrische auto’s stimuleert. Doelstelling is wat dit betreft dat er meer dan 200.000 elektrische auto’s rijden in 2020. Wanneer de zakelijke auto in een categorie van verlaagde bijtelling valt, dan is dit standaard voor een periode van vijf jaar. Met andere woorden, je weet vijf jaar lang welk percentage bijtelling voor jou geldt. Dit is niet aan veranderingen onderhevig.
 
Hoe zit het met de rittenregistratie?
Verantwoording is alles, dat is het motto van de Belastingdienst. Dit betekent concreet dat je elke kilometer die je rijdt moet kunnen verantwoorden. Let op, dus zowel de zakelijk als de privé gereden kilometers! De rittenregistratie is de manier voor jou om aan te tonen hoeveel je hebt gereden en op welke wijze (zakelijk/privé). Hierbij maakt het niet uit of je wel of geen bijtelling moet betalen. Je kunt wat deze registratie betreft zelf het wiel uitvinden. Je kunt ook kiezen voor handige apps waarin je de gereden kilometers snel en eenvoudig vastlegt.
 
Zakelijk gebruik van de privéauto
Zeker als je startende ondernemer bent is de kans groot dat je ervoor kiest om jouw eigen (privé)auto te gebruiken. Als je hier inderdaad voor kiest is het goed om te weten dat je € 0.19 per gereden kilometer mag aftrekken van de winst. Het gaat hierbij dan uiteraard wel om de zakelijk gereden kilometers! Overigens geldt dit ook als je een auto huurt. De BTW die je betaalt bij de aankoop van een auto mag je echter niet aftrekken. Dit heeft te maken met het feit dat dit een privé aankoop is. De BTW die je betaalt voor kosten als bijvoorbeeld onderhoud zijn daarentegen wel weer aftrekbaar. Maar ook hier geldt vanzelfsprekend dat dit alleen het zakelijke gebruik van de auto betreft.

Een laatste aandachtspunt wat de BTW betreft is dat de fiscus woon – werkverkeer beschouwt als privégebruik van de auto. Daarmee is deze niet aftrekbaar. De rittenregistratie zal duidelijk moeten maken wat woon – werkverkeer is en wat zakelijk gebruik is. Kies je er voor om geen rittenregistratie bij te houden, dan betaal je een vastgesteld percentage aan BTW voor het privégebruik van de auto. Dit percentage bedraagt op dit moment 1,5% van de catalogusprijs van de wagen. Het betreft de catalogusprijs inclusief BPM en BTW. Het is aan te raden om wel gebruik te maken van de rittenregistratie. Dit bied je niet alleen overzicht in het aantal gereden zakelijke kilometers, maar dit voorkomt ook misverstanden met de fiscus. ​

Denk eraan dat je de brandstof voor de auto altijd afrekent met een creditcard, tankpas of bankpas die op naam van jouw bedrijf staat. Alleen dan kun je namelijk de BTW die je over het tanken betaalt terug vorderen!
 
Overschrijven van privé naar zakelijk
Verreweg de meeste beginnende ondernemers hebben al een eigen privéauto. Je kunt er dan gemakkelijk voor kiezen om deze privéauto over te schrijven naar de zaak. De waarde van de auto wordt hiermee zichtbaar op de balans van de onderneming. Deze waarde is overigens niet de cataloguswaarde van de auto, omdat je factoren als kilometerstand, extra voorzieningen/accessoires en schades een rol spelen bij het bepalen van de waarde van de auto.

Vanaf het moment dat de auto op de balans van het bedrijf staat mag je de kosten met betrekking tot de auto aftrekken van de winst. Hierbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen privégebruik en zakelijk gebruik van de auto. Het privégebruik dien je terug te betalen. Heb je meer dan 500 privé gereden kilometers afgelegd met de auto? Dan krijg je te maken met de eerder genoemde bijtelling. Deze bijtelling verantwoord je in de boekhouding door deze op te tellen bij het bedrijfsresultaat. De BTW die je hebt betaald bij aankoop van de auto kun je niet terug vragen. Dit heeft te maken met het feit dat je de auto privé hebt aangeschaft op een moment dat er nog geen sprake was van een onderneming. De BTW met betrekking tot de zakelijk gemaakte kosten van de auto is wel terug te vorderen.

 
Aanschaffen bedrijfsauto
Als je ervoor kiest om een bedrijfsauto aan te schaffen, dan word deze door de fiscus bij het vermogen van het bedrijf opgeteld. Op de balans wordt de auto tegen het aankoopbedrag verantwoordt. Wederom geldt dat je de zakelijk gemaakte kosten m.b.t. de auto af mag trekken van de winst. En rij je meer dan 500 privé kilometers met de auto, dan……..afijn, dat veronderstellen we als inmiddels bekend. Aangezien je de auto zakelijk aanschaft kun je de BTW (middels voorbelasting) aftrekken. Verlies hierbij het privégebruik van de auto niet uit het oog. De werkwijze hierbij is dat je de volledige kosten en BTW terugvraagt en dit later verrekent met het privégebruik van de auto. Gebruik hiervoor de rittenregistratie. Hou je geen rittenregistratie bij? Dan betaal je een vast percentage (2,7%) BTW dat gebaseerd is op de catalogusprijs van de auto (inclusief BTW en BPM).

 
Het zakelijk leasen van een auto
Veel (startende) ondernemers kiezen voor het leasen van een bedrijfsauto. De auto heb je dan als het ware in bruikleen, want juridisch en economisch gezien is de leasemaatschappij eigenaar van de auto. De verantwoordelijkheid met betrekking tot de risico’s en het beheer liggen ook bij de leasemaatschappij. Het is dan ook logisch dat je de leaseauto niet terugvindt op de balans van de onderneming. De BTW wordt wel door jou afgedragen. Qua kosten ben je alleen verantwoordelijk voor het gebruik van de leaseauto. Voor het overige gelden dezelfde regels als wanneer je een bedrijfsauto koopt. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat wanneer je de leaseauto ook privé rijdt, er een bepaald percentage bovenop de bijtelling komt.
 
 
Voor vragen of meer informatie : neem gerust contact met ons op.