De Belastingdienst beschouwt lang niet iedereen die een eigen onderneming of bedrijf heeft als ondernemer. De Belastingdienst hanteert hiervoor namelijk verschillende criteria en als jij winst maakt door de verkoop van producten en/of diensten, dan voldoe je hier wellicht aan.
Hoe weet ik dan of ik als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst?
- Je bent niet zomaar ondernemer voor de Belastingdienst. Er wordt gekeken naar een flink aantal zaken. Door jezelf onderstaande vragen te stellen kom je er achter of jij als ondernemer wordt gezien door deze overheidsinstelling.
- Maak je wel winst? En als dit het geval is, hoeveel is dit dan? Draai je verlies of is de winst niet noemenswaardig, dan ben je geen ondernemer voor de Belastingdienst.
- In welke mate is jouw bedrijf afhankelijk van anderen? Met andere woorden, hoe meer jij zelf in charge bent, hoe aannemelijker het voor de fiscus is om jou als ondernemer te zien.
- Heb je enig startkapitaal om jouw bedrijf te beginnen? De fiscus is van mening dat je voldoende geld moet hebben om te kunnen investeren in voor de hand liggende zaken als marketing (reclame) en het afsluiten van verzekeringen. Daarnaast moet je als het ware een buffer hebben om minder goede tijden op te kunnen vangen.
- Hoeveel tijd ben je kwijt aan het runnen van jouw onderneming? De Belastingdienst hanteert wat dit betreft een zogenaamd urencriterium. Je dient minimaal 1225 uur per kalenderjaar werkzaam te zijn in jouw eigen onderneming om te kunnen profiteren van belastingvoordelen. In het geval je dit niet haalt en ook geen rendement draait, dan val je in een andere belastingcategorie voor wat betreft de inkomstenbelasting.
- Hoe groot is jouw klantenkring? Hoe meer opdrachtgevers of klanten je hebt, hoe groter de kans is dat jouw bedrijf zal overleven. Ook ben je dan minder afhankelijk.
- Hoe zet je jouw bedrijf in de markt? Marketing en reclame zijn hierbij sleutelbegrippen, waarbij aangetekend dat vandaag de dag een eigen website eigenlijk een absolute must is.
- Loop je ondernemersrisico? Wanneer je de kans loopt dat je niet betaald wordt voor de producten of diensten die je hebt geleverd, dan loop je ondernemersrisico. Dit geldt ook als je afhankelijk bent van “vraag en aanbod”. De Belastingdienst beschouwt iemand die dit soort risico’s loopt als ondernemer.
- In hoeverre ben jij aansprakelijk voor de schulden die je hebt gemaakt met jouw bedrijf? Als je gekozen hebt om een eenmanszaak te beginnen, dan ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die je maakt. Dit geldt ook als je een VOF of maatschap bent begonnen. In dit geval ziet de fiscus jou als ondernemer. In het geval je een rechtspersoon bent, zoals een BV of NV, dan is dit niet het geval, omdat je dan immers niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventueel gemaakte schulden.
Doe de ondernemerscheck!
Door de ondernemerscheck van de Belastingdienst te doen krijg je een indicatie van hoe de fiscus jou ziet. Met andere woorden, ben je ondernemer voor de fiscus of toch niet? Op de website van de ondernemerscheck kun je anoniem een aantal vragen beantwoorden die je een goed beeld geven of jij voldoet aan de door de Belastingdienst gestelde voorwaarden aan het ondernemerschap. Vragen die je kunt verwachten zijn:
- Voer je reeds een eigen bedrijf of ben je voornemens dit te gaan doen?
- Wat biedt je aan? Met andere woorden: verkoop je goederen of lever je diensten?
- Werf je zelf klanten of opdrachtgevers?
- Stel dat je niet levert wat je beloofd hebt, wat zijn dan de financiële consequenties voor jou?
- Als je ziek bent, krijg je dan gewoon doorbetaald?
- Stel dat je slechts één opdrachtgever of klant hebt, is dit dan bij toeval jouw laatste werkgever?
- Ben jij degene die in control is en zelf bepaalt welke werkzaamheden jij waar en wanneer uitvoert?
Als je alle vragen hebt beantwoord krijg je op verschillend gebied te zien hoe de fiscus jouw ondernemerschap beoordeelt.
Met welke vormen van belasting kun je te maken krijgen?
De drie belangrijkste vormen van belasting waar jij als ondernemer mee geconfronteerd kan worden zijn:
- De inkomstenbelasting, waarbij de Belastingdienst drie verschillende vormen van “inkomstenbronnen” hanteert:
Inkomsten uit loondienst:
- ben je uitvoerend (verplicht om te doen wat opdrachtgevers je opdragen) of betalen opdrachtgevers jouw loon door in geval van ziekte? Dan is er sprake van inkomsten uit loondienst en de te betalen loonheffingen zullen moeten worden voldaan door deze opdrachtgevers.
- Resultaat uit overige werkzaamheden: vallen jouw inkomsten niet onder inkomen uit loondienst of onder winst uit onderneming? Dan vallen zij automatisch onder deze noemer.
- Winst uit onderneming: als je voldoet aan de criteria die de overheid heeft gesteld aan het ondernemerschap, dan kun je jouw inkomsten beschouwen als winst uit onderneming.
De vennootschapsbelasting:
- Wanneer je een rechtspersoon bent, dus bijvoorbeeld een stichting, vereniging of BV, dan krijg je te maken met de vennootschapsbelasting. Dit in tegenstelling tot zogenaamde “natuurlijke personen” (eenmanszaak, VOF en dergelijke) die aangeslagen worden middels de inkomstenbelasting.
Aangifte BTW:
- Zodra je goederen verkoopt of diensten levert krijg je te maken met het verschijnsel “omzetbelasting”, ook wel BTW genoemd. Deze omzetbelasting komt bovenop de prijs die je rekent voor jouw producten of diensten. Het meest gehanteerde tarief is 21%, maar ook 6% komt veel voor. In een beperkt aantal gevallen kan het BTW tarief 0 zijn. Verreweg de meeste ondernemers zijn verplicht om BTW aangifte te doen. Je krijgt, na inschrijving bij de Kamer van Koophandel, van de Belastingdienst bericht over het hoe en wanneer met betrekking tot het doen van jouw aangifte BTW. Ook krijg je een eigen BTW nummer dat je verplicht bent om te vermelden op door jouw uitgeschreven facturen en offertes. Het is daarnaast nog goed om te weten dat er bepaalde producten/diensten zijn vrijgesteld van BTW. Dit kan ook het geval zijn voor de ondernemer die nauwelijks tot geen BTW afdraagt.
Heeft u nog vragen, neem gerust contact met ons op.