Het zal je vast niet zijn ontgaan dat steeds meer gepensioneerden tegenwoordig actief zijn op de arbeidsmarkt. En waarom niet? Als je met pensioen gaat mag je stoppen met werken, maar dit hoeft niet. Het is goed om te weten aan welke regels je je hebt te houden als je ervoor kiest om na je pensionering als ondernemer/freelancer aan de slag te gaan. En je wilt vast ook weten wat hier allemaal bij komt kijken. Weet in elk geval dat je niet de enige bent, want het CBS ziet een flinke stijging in het aantal mensen die na hun pensionering als zzp-er aan het werk gaan. Nieuwsgierig geworden hoe het allemaal zit met betrekking tot werken als zelfstandige na je pensioendatum? We vertellen het je uiteraard graag.
 
 

Ga als freelancer aan het werk

Wil je als ‘pensionado’ nog aan de slag gaan, dan is jezelf verhuren als freelancer een goede optie. In veel beroepsgroepen is er een tekort aan kennis en ervaring. En laat jij die nou net in huis hebben. Bijkomend voordeel dat je als freelancer hebt, is dat je zelf in control bent. Je inkomen is middels AOW (en pensioen?) geregeld, dus bepaal je zelf hoeveel werk je aan wilt gaan. Hierbij aangetekend dat je vaak in de positie bent om je tijd in te delen op een manier die bij jouw manier van leven past.

 

Hoe kijkt het kabinet aan tegen doorwerken na je pensionering?

Het kabinet staat positief tegenover langer doorwerken na je pensionering. Sterker nog, de overheid stimuleert dit zelfs. Hier komt wel enig eigenbelang bij om de hoek kijken. De AOW-leeftijd is, en wordt nog steeds, verhoogd. Bovendien heeft het kabinet ook wel in de gaten dat er een schat aan ervaring, kennis en expertise verloren gaat als je mensen die graag willen werken, verbiedt dit te doen. De maatregelen die de overheid heeft genomen zijn voornamelijk gericht op pensionado’s die langer doorwerken in loondienst.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Werkgevers hoeven een AOW-er maximaal 13 weken het loon door te betalen bij ziekte
  • Een werkgever kan verzoeken van AOW-ers om meer uren naast zich neer leggen

Het waarom van deze maatregelen moet vooral worden gezocht in het feit dat de gepensioneerde in kwestie een basisinkomen in de vorm van AOW ontvangt, al dan niet aangevuld met een pensioenuitkering.
 

Leeftijd? Dat zegt helemaal niets!

Eén van de mooie kanten van het ondernemerschap is dat je hier nooit te oud voor bent. Er bestaat gelukkig ook geen verbod op (door)werken na een bepaalde leeftijd. Natuurlijk is een goede gezondheid wel belangrijk. Bovendien is de factor motivatie iets om rekening mee te houden. Ondernemen doe je uiteraard alleen als je hier plezier aan beleeft. Wanneer deze minimale randvoorwaarden zijn ingevuld, dan staat er nauwelijks nog iets in de weg om als gepensioneerde je eigen bedrijf te starten.
 

Jouw kennis en ervaring, jouw toegevoegde waarde

Mocht je twijfelen of je na je pensionering nog wel van toegevoegde waarde bent op de arbeidsmarkt, dan nemen we deze twijfel direct bij je weg. Je bent namelijk juist van toegevoegde waarde, want veel werkgevers zitten te springen om mensen als jij. Behalve veel kennis en ervaring breng je namelijk ook een uitgebreid netwerk mee. Een netwerk dat je in je werkzame leven voor je pensionering hebt opgebouwd. Je bent vrijwel direct inzetbaar, hoeft niet of nauwelijks ingewerkt te worden en werkgevers kunnen je inhuren voor kortdurende opdrachten. Zie hier jouw meerwaarde,
het is aan jou om deze te verzilveren.
 

Hoeveel risico loop je nu helemaal?

Voor veel mensen betekent het starten van een eigen bedrijf dat ze (financiële)risico’s nemen. En dat klopt ook, want inkomen is en blijft een onzeker iets als je voor jezelf bent begonnen. Dit risico is voor een AOW-gerechtigde vele malen kleiner. Immers, de AOW-uitkering is een basisinkomen en dit geeft je een bepaalde mate van zekerheid. Komt hier een (aanvullende) pensioenuitkering bij, dan weet je zeker dat je je niet druk hoeft te maken om het betalen van je vaste lasten. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je op je AOW-uitkering wordt gekort als je inkomen genereert uit je werkzaamheden als zzp-er. Deze uitkering staat vast en dit is bij wet geregeld. Wat je verdient als zelfstandig ondernemer kun je dan ook zien als een interessant extraatje. Het is wel zaak dat je je even goed voor laat lichten met betrekking tot de belasting. Het kan namelijk zo zijn dat je in een hoger belastingtarief valt door de inkomsten uit je eigen bedrijf. Vanzelfsprekend kun je de inkomsten uit je eigen bedrijf ook zien als aanvullend pensioen in het geval je enkel en alleen een AOW-uitkering ontvangt.
 

Ga goed doordacht van start

Een eigen bedrijf beginnen doe je natuurlijk niet zomaar. Je gaat niet over één nacht ijs, want de regels en wetgeving rondom ondernemen gelden ook voor jou. Maak een goed doordacht plan waarin je antwoord geeft op kritische vragen die je jezelf stelt. Wat wil je nu eigenlijk precies? Hoeveel uur wil je werken per week? In welke vorm wil je aan de slag gaan? En ga zo maar door. Eén ding staat vast: heb je als gepensioneerde ambities als zelfstandig ondernemer, ga er dan voor!

 
Voor vragen of meer informatie : neem gerust contact met ons op.