Als zzp’er ben je op jezelf aangewezen. Jij hebt de regie in handen en je bent verantwoordelijk voor je eigen handelen en keuzes. Dit is één van de grootste voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. Er is niemand die een oogje in het zeil houdt en je hoeft alleen verantwoording af te leggen aan jezelf. Wat je niet of minder leuk vindt, dat stel je graag en gemakkelijk uit. Maar pas hier wel mee op, want uitstellen kan vervelende consequenties voor je hebben. Welke dat zijn, dat vertellen we je natuurlijk graag.

 
 
 
 

Opdrachten binnen halen

Het eigen baas zijn mag dan een groot voordeel zijn, het is niet zo dat je niet zonder ‘anderen’ kunt. Heb je namelijk geen opdrachten, dan heb je ook geen inkomsten. Zo simpel is het. Het is belangrijk, zeker als je pas begonnen bent als zelfstandig ondernemer, dat je actief klanten en opdrachten werft. Veel zzp’ers vinden dit niet het leukste onderdeel van het ondernemerschap en stellen dit dus uit. Als in dit geval van uitstel afstel komt, dan loop je het risico te weinig inkomsten te genereren. Je kunt geen zelfstandig ondernemer zijn zonder klanten. Benader actief bedrijven, bezoek evenementen, beurzen en lezingen en ga netwerken. Dit zijn uitstekende manieren om aquisitie te plegen.

 

Dit alles doe je niet alleen voor het hier en nu, maar ook met het oog op de toekomst. Vaak duurt het even voordat een potentiële klant ook daadwerkelijk met je in zee gaat. Laten we ervan uitgaan dat je aan één opdracht een maand werk hebt. Laten we ook aannemen dat je een betalingstermijn van dertig dagen hanteert. Je begrijpt dan direct dat de factuur van deze ene opdracht op zijn vroegst pas na twee maanden zal zijn voldaan. Met andere woorden, je merkt niet direct aan je bankrekening dat je (te) weinig nieuwe opdrachten binnen haalt. Je
loopt dus een risico. Onderschat de gevolgen hiervan niet. Houd je focus op het binnen halen van opdrachten!

 

Houd je aan de deadline!

Het is een illusie om te geloven dat elke opdracht een feestje is. Mocht het tegenzitten met een opdracht, stel dan geen werkzaamheden uit. Door het afspreken van een deadline houd je voor jezelf de druk op de ketel om de klus tijdig te klaren. Komt de deadline in gevaar? Wees hierin eerlijk tegen je opdrachtgever. Als de opdrachtgever merkt dat dit door het uitstellen van werkzaamheden komt, dan loop je het risico dat hij in de toekomst geen zaken meer met je wil doen. Oh ja, later opleveren = later factureren = later je geld ontvangen.

 

Belasting Toegevoegde Waarde

De administratie bijhouden is voor veel ondernemers een uitdaging. Je bent verplicht een deugdelijke administratie te voeren, waar de btw-aangifte een onderdeel van is. De meeste zzp’ers doen 1x per kwartaal aangifte. Na elk kwartaal heb je een maand de tijd om aangifte te doen. Wanneer je btw moet afdragen, dan dient dit ook uiterlijk binnen één maand na het afgelopen kwartaal bij de Belastingdienst binnen te zijn. Btw-aangifte doen wordt een stuk makkelijker/sneller als je ervoor zorgt dat je de administratie op orde hebt. Betaal tijdig, want doe je dit niet, dan krijg je een boete. Je kunt uitstel aanvragen bij de fiscus, maar je moet hier dan wel een heel goede reden voor hebben.

 

Ook factureren stel je niet uit

Onderdeel van je administratie is het factureren van het werk dat je hebt geleverd. Natuurlijk stel je dit niet uit. Je hebt immers de inkomsten nodig en daarnaast verplicht de Belastingdienst je om tijdig je facturen de deur uit te doen. Het is bij wet geregeld dat je een factuur stuurt voor de 15 e van de maand die volgt op de maand waarin je de opdracht hebt opgeleverd. Voorbeeld? Je hebt op 18 maart een opdracht opgeleverd, dus moet je voor 15 april de hierbij horende factuur de deur uit hebben gedaan. Het is gebruikelijk om een betaaltermijn van dertig dagen te hanteren. Het is je inmiddels bekend dat later je factuur versturen ook betekent dat je later
je geld ontvangt. Hierbij is het goed om te weten dat de betaaltermijn voor je opdrachtgever pas ingaat op het moment dat hij je factuur ontvangen heeft.

 

Ontvangen facturen

Natuurlijk krijg je ook wel eens een factuur binnen. Wees verstandig en betaal binnen de betaaltermijn die je bent overeengekomen (wettelijke betaaltermijn is dertig dagen). Het uitstellen van betalingen kan je op extra kosten komen te staan. Denk hierbij aan administratiekosten en incassokosten. Weet dat incassokosten flink kunnen oplopen en je hier vaak niet onderuit kunt. Bovendien loop je het risico dat de onderlinge verhoudingen beschadigd raken.

 

Schenk aandacht aan je website en social media

Vergeet niet dat je website een belangrijk onderdeel van je bedrijf is. Het is je digitale visitekaartje en je kunt je aan een groot publiek laten zien. Het is belangrijk dat je website actueel en van deze tijd is. Ziet een bezoeker een (sterk) verouderde website of een website waarop het laatste nieuws meer dan een jaar oud is, dan is de kans groot dat hij wegklikt. Geen of te weinig aandacht geven aan je website betekent ook dat Google en andere zoekmachines je lager zullen waarderen. Je bent hierdoor veel lastiger online te vinden. Wat voor je website
geldt, dat geldt ook voor je social media kanalen.

 

Maak een to-do list

Maak met enige regelmaat een to-do list voor een bepaalde periode. Heb je in één oogopslag in beeld wat je bijvoorbeeld in een maand te doen hebt. Is iets op deze lijst afgewerkt? Streep het dan direct door, want dit creëert rust en geeft je tevreden gevoel.

 
Voor vragen of meer informatie : neem gerust contact met ons op.